Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Capella del Rapte (antic Hospital de Santa Llúcia)


La capella del Rapte de Sant Ignasi, és un espai de culte que es troba a la plaça de Sant Ignasi. L’actual capella es situa en les dependències de l’antic Hospital Inferior o de Santa Llúcia, d’origen medieval, on Sant Ignasi de Loiola solia hostatjar-se durant els seus primers mesos a Manresa. Des de mitjans del segle XIV, al costat de l’hospital s’hi alçava la capella de Santa Llúcia, que actuava com a capella privada del gremi de paletes i picapedrers.

Els testimonis recollits durant els processos de canonització de Sant Ignasi, descriuen un fet de gran rellevància relacionat amb l’estada del futur sant a l’hospital. Un vespre, enmig d’una sessió de plegaria que compartia amb altres pelegrins i malalts, Sant Ignasi va perdre la consciència. Va restar immòbil en aquell espai durant vuit dies i vuit nits. Aquest fet, és conegut popularment amb el nom del “Rapte de Sant Ignasi”.

La permanència de la devoció popular envers Sant Ignasi, l’establiment de la Companyia de Jesús a Manresa i l’arribada creixent de visitants i pelegrins ignasians van motivar la transformació de l’antic hospital en una capella dedicada a l’episodi del “Rapte”. Des de llavors, s’hi pot admirar una talla de fusta que representa a Sant Ignasi jacent, que s’ha preservat fins a l’actualitat.

Durant els primers mesos de la Guerra Civil, la Capella del Rapte i la Capella de Santa Llúcia varen ser completament derruïdes. No va ser fins a la dècada de 1950 que tot el conjunt arquitectònic es va reconstruir amb un marcat estil historicista i neogòtic. L’únic element preservat del conjunt gòtic original és l’antic portal de l’hospital, que a dia d’avui actua com a punt d’unió entre les dues capelles. 

Es pot accedir a l'interior de la capella amb la visita guiada "Manresa universal: La ciutat de Sant Ignasi" o bé sol·licitant l'accés al Centre d'Acollida de Pelegrins.

Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat