Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Castell de Balsareny


El castell de Balsareny és una fortificació d’origen medieval que es troba ubicat dalt d’un turó de 420m, sobre el poble de Balsareny. L’edifici actual, força ben conservat, es va construir durant la segona meitat del segle XIV, en temps del rei Pere III el Cerimoniós, renovant l’estructura original datada a l’any 923. Gràcies a les seves restauracions de finals del segle XIX, a dia d’avui constitueix un magnífic exemple de les fortalesa d’estil gòtic civil català. Des dels merlets del castell, les vistes sobre el riu Llobregat, el poble de Balsareny, Montserrat i els Pirineus són excel·lents.

Inicialment, la fortalesa era propietat d’una família vicarial coneguda amb el nom de Balsareny. Aquesta noble nissaga va tenir una importància notòria dins de la societat catalana dels segles XI i XII. Els següents en habitar el castell foren els Peguera, que compraren els drets territorials, econòmics i militars de la baronia al rei Pere III. Aquesta família va ser l’encarregada de la reedificació del castell en la seva estructura que ha arribat fins avui. Posteriorment, la baronia va passar a mans dels Oliver i després als Galceran, que al cap de quinze anys se’l van vendre a un ciutadà honrat de Barcelona, de nom Martín. Aquest darrer, a través d’enllaços matrimonials, va transferir la propietat del castell a la família Alòs, una nissaga cabdal dins de la història moderna de Catalunya, i que encara avui n’ostenta la propietat. L’edifici va estar habitat fins a l’any 1976.

És un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central. Té forma pentagonal, tot i que visualment pot semblar rectangular. A la planta baixa hi ha un ampli tinell que conserva tot l’ambient de l’època gòtica. Una escala de pedra d’un sol tram puja al primer pis, on hi ha una galeria d’arcs de punt rodó i les cambres. Al cim hi ha merlets amb espitlleres, característics dels últims segles medievals. L’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1949.


Al costat del castell es pot visitar l’ermita romànica de la Mare de Déu del Castell, que data del segle XII. Al peu del castell, s'hi troba el riu Llobregat, on hi ha la resclosa d'on neix la Sèquia de Manresa, que proveeix d’aigua aquesta ciutat des de finals del segle XIV.


  • Adreça: 08660 Balsareny, Barcelona
  • Telèfon: (+34) 635 031 431
  • Correu electrònic: castelldebalsareny@gmail.com
  • Web:
  • Horari:
    Visites guiades cada dissabte a les 11:00 i a les 12:00 hores.
    Visites guiades sota demanda cada diumenge (grups de més de 15 persones) i durant la resta de la setmana (grups de més de 20 persones).
    Visites teatralitzades cada primer dissabte de més a les 17:00 hores.
Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat