Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Cardona


Cardona es troba a 30 minuts de Manresa, direcció Solsona. Un dels municipis amb una de les cartes de poblament més antigues d’Europa que té molt a oferir.

Castell de Cardona 

Construït sobre una muntanya des d’on es domina la conca central del Cardener, el castell de Cardona fou, des del segle XI i fins al XV, el nucli residencial dels senyors de Cardona. La situació geogràfica del castell respon a la necessitat que antigament hi havia de poder tenir un control absolut del territori. El recinte està dividit entre els pavellons senyorials i el recinte de la canònica de Sant Vicenç. En destaquen la Torre de la Minyona, des d’on es té una vista privilegiada de Cardona, el Pati Ducal, els seus baluards de defensa o les seves vistes sobre la Vall Salina, un marc físic i natural dins el qual es localitzen els afloraments de sal en superfície.


La Canònica de Sant Vicenç, obra unitària del segle XI, és un magnífic exemplar romànic que presenta una planta basilical de tres naus rematades per un transsepte, on s’adossen tres absis semicirculars. La nau central està presidida per un ampli presbiteri, la mateixa nau és coberta amb una volta de canó de mig punt. Sota el presbiteri hi ha una cripta que ocupa tot l’espai presbiteral i l’absis central. També destaquen diverses tombes i panteons, com la del duc Ferran i el comte Joan Ramon Folc I. La Fundació Cardona Històrica realitza el servei de visites guiades al conjunt monumental del Castell de Cardona, on actualment s’hi ubica el Parador de Turisme.

El centre històric 
El centre històric, declarat Bé d’Interès Cultural en la Categoria de Conjunt Històric, compta amb punts destacats que no es poden deixar de banda si es visita Cardona. A l’àrea urbana de la vila hi trobem l’església de Sant Miquel. Aquest era el temple parroquial dels mercaders. Consta d’una nau gòtica i dues de laterals. A l’interior del temple destaquen els dos retaules laterals. A banda, cal destacar la cripta de planta octogonal on es guarden les relíquies dels Sants Màrtirs: Sant Celdoni i Sant Ermenter.

Passejant pel centre històric també trobarem la plaça de la Fira i la plaça del Mercat, dos punts neuràlgics de la ciutat que al llarg de l’any són escenari de les múltiples activitats que se celebren a la vila.
Sense moure’ns de la plaça de la Fira, sota les voltes d’Aimines, hi trobem el Centre Cardona Medieval. Una exposició permanent, amb un ampli repertori gràfic i audiovisual, explica la gènesi i evolució de la vila fins a la construcció del seu recinte emmurallat.

Parc Cultural de la Muntanya de Sal 
La visita al Parc Cultural de la Muntanya de Sal ens ofereix la possibilitat de conèixer els afloraments salins de Cardona i el singular patrimoni natural i cultural que fan d’aquest indret un lloc únic en el món. El Parc es troba dins de les antigues instal·lacions de Mina Nieves, una de les explotacions de sals potàssiques més importants d’Europa fins a l’any 1990. Allà es pot contemplar la muntanya de Sal i gaudir d’una àrea museogràfica, així com dels pous d’extracció i la maquinària d’un d’ells..