Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Súria


Súria es troba a 15km al nord-oest de Manresa, en direcció Solsona. Situat al marge del riu Cardener, destaca el seu casc antic amb el Castell i església medievals.

El Poble Vell
El Poble Vell, origen històric de la vila de Súria, domina el marge esquerre del riu Cardener des d’un turó sobre el qual destaca el conjunt format pel castell i l’església. Els seus orígens daten de finals del segle X, encara que recentment han estat descobertes restes iberes que demostren que es tracta d’un indret amb presència humana des de temps molt remots.
Els seus carrers conserven la fesomia d’un petit poble medieval, amb façanes de pedra, arcs i porxos, oferint una gran perspectiva sobre la vila i el riu.

El Castell de Súria
El castell és l’edifici més antic de Súria. Es tracta d’una antiga torre de guàrdia que inicialment tenia funcions de vigilància gràcies a la seva posició destacada sobre la vall del Cardener, a mig camí entre Manresa i Cardona. Més tard, el castell va ser la residència de diferents senyors o castlans que depenien del ducat de Cardona. El castell va adquirir la seva actual planta quadrada durant les guerres carlines del segle XIX, en què va ser remodelat i fortificat. Actualment, el castell ha estat convertit en un centre d’interpretació que pot ser visitat.

Un poble emmurallat
La pedra i l’argamassa van ser els materials bàsics utilitzats en la construcció dels habitatges. Durant el segle XVIII es va produir una restauració general dels edificis, coincidint amb l’època en què els seus habitants es van convertir en propietaris. Un dels edificis destacats de la plaça Major és el Casinet, enderrocat i refet en vàries ocasions, i que al llarg de la història ha assumit diferents funcions, com la de local social o escola parroquial. També mereix una visita la zona de la Bateria, al final del carrer de la Mura, per la perspectiva que ofereix sobre el centre de Súria i el riu Cardener.
El Poble Vell es troba envoltat per una muralla d’origen medieval i forma trapezoidal que tenia la funció de protegir els seus habitants. Inicialment, l’única sortida a l’exterior era el Portal de Cardona, en el tram superior de l’actual carrer de Sant Sebastià. A causa de la seva situació, el Poble Vell va tenir un paper militar molt destacat durant les guerres carlines, i encara es possible veure les espitlleres obertes en la muralla per a l’ús dels tiradors.

Fira Medieval d’Oficis de Súria
El Poble Vell és l’escenari de la Fira Medieval d’Oficis de Súria, que se celebra el segon cap de setmana de novembre i que en pocs anys s’ha convertit en l’acte més multitudinari del calendari festiu surienc. La sala municipal Cal Balaguer del Porxo, instal·lada en una antiga casa molt propera a la plaça Major, acull amb regularitat exposicions i actes culturals.  • Adreça: Oficina de Turisme de Súria. C/Sant Climent, 21 (Poble vell). 08260 Súria
  • Telèfon: 938696984 / 673030435
  • Correu electrònic: turisme@suria.cat
  • Web: