Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Museu Comarcal (antic Col·legi de Sant Ignasi)


El Museu Comarcal de Manresa és un espai museogràfic que ocupa dues plantes en l’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi –on també s’hi troben l’Arxiu Comarcal del Bages i, des de l'any 2015, el Centre d'Acollida de Pelegrins-. És un edifici de planta quadrada organitzat a partir d’un amplíssim claustre, d’ordre neoclàssic, construït per la Companyia de Jesús a mitjans del segle XVII i reformat a mitjans del segle XVIII.

El primer museu municipal va ser inaugurat l’any 1896, en les pròpies dependències de l’ajuntament. Tant la localització com els fons del museu han anat canviant i adaptant-se a les diferents conjuntures i vicissituds que ha viscut la nostra ciutat. De temàtica pluridisciplinar, les col·leccions que s’hi exposen tenen l’art i la història de Manresa, del Bages i de Catalunya com a eix central.

La visita al Museu Comarcal us farà participar en un recorregut en el temps de més de 6000 anys: des de la prehistòria fins al present, resseguint el fil de la història i l’art del país. Al llarg d’aquest itinerari podreu gaudir de peces especialment atractives i col·leccions rellevants com la de ceràmica medieval decorada en verd i manganès, també coneguda com a “ceràmica manresana”. Així mateix, podreu admirar el conjunt d’obres d’escultura daurada i policromada barroca, la majoria elaborada per artistes i tallers de la nostra ciutat, com els dels Grau, Generes o Sunyer.  També resulta d'especial interès la sala dedicada a la obra de l’escenògraf manresà Josep Mestres Cabanes, reconegut sobretot per les seves escenografies dissenyades pel Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

De la història més recent, en sobresurt l'Espai Memòries, un projecte singular d'art i recerca a l’entorn de la memòria històrica. En aquest espai s'hi duen a terme exposicions i activitats diverses vertebrades en programes de treball que es renoven anualment, amb la finalitat de que els visitants puguin esdevenir agents actius de totes les accions i iniciatives.


El Museu ha iniciat una important reforma museogràfica. Per poder-la dur a terme s'han hagut de tancar la major part de les sales d'exposició. Actualment només es pot visitar l'exposició Petit Museu, una breu selecció de peces del seu fons, i exposicions temporals a la sala del Claustre. 


  • Adreça: Via de Sant Ignasi, 40 - 08241 Manresa
  • Telèfon: (+34) 93 874 11 55
  • Correu electrònic: museu@ajmanresa.cat
  • Web:
  • Horari:
    Amb motiu de les obres de rehabilitació de l'edifici, els horaris de visita al Museu i al Centre d'Acollida són:

    MUSEU: Obert de dilluns a divendres de 10 a 14 h. Caps de setmana i festius: consultar actualització d'horaris a la pàgina del Museu: www.museudemanresa.cat o al telf. 93 874 11 55.
    Tancat: 1 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24, 25, 26 i 31 de desembre.

    CENTRE ACOLLIDA DE PELEGRINS: obert de dilluns a divendres de 10 a 14 h. ATENCIÓ: Les tardes de 15 a 18 h, i els caps de setmana, l'atenció serà a l'Oficina de Turisme de Manresa (Plaça Major,10).
  • Preu:
    Entrada gratuïta
Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat