Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Festes de la Llum


Cada 21 de febrer, a Manresa es celebra la nostrada Festa de la Llum, una festa de gran importància històrica, de gran valor simbòlic i reconeguda com un dels 10 tresors del Patrimoni Immaterial Cultural de Catalunya i Andorra des de l’any 2009.

 

L’aigua i la llum són els símbols més representatius d'aquesta festa. L’origen d’aquesta commemoració es remunta a l’hivern de l’any 1345. En aquells temps, la ciutat de Manresa es trobava en una delicada situació política, social i espiritual. Feia uns mesos que havia esclatat un dur conflicte entre el consell de la ciutat i el bisbe de Vic, que havia paralitzat la construcció del canal de la Sèquia. La ciutat necessitava l’aigua desesperadament després de les dures sequeres dels anys precedents i la situació s’agreujava cada rere dia. Finalment, segons ens expliquen alguns testimonis recollits a l’època, el dia 21 de febrer de 1345, una llum misteriosa va penetrar per una de les finestres de l’església del Carme, dividint-se en tres sota l’absis. Aquest fet, va ésser interpretat ràpidament com una senyal divina en favor de l’acabament de la Sèquia.

 

La Festa de la Llum és un conjunt d’accions festives i de caràcter commemoratiu que s’inicien amb el Pregó, i que també inclouen actes com:

 

- La Caminada per anar a buscar la llum a Montserrat i l'aigua a la Sèquia.

 

- L'Ofici a l'església del Carme amb la representació teatral del Misteri de la Llum (peça de teatre litúrgic a semblança medieval).

 

- L’escenificació de l’arribada de la llum i l'aigua al monument de la Llum.

 

- Fira de l'Aixada.

 

- Transèquia (caminada de Balsareny a Manresa, seguint el canal de la Sèquia) 

 

A més a més, cal sumar-hi tots aquells actes organitzats per diferents entitats ciutadanes relacionades amb els símbols de la festa de la Llum, l’època medieval i l'esperit manresà. 

 

Per a més informació i descripció de les activitats, podeu dirigir-vos al següent lloc web: www.festadelallum.cat


Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat