Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Creu de Beuys (Creu Manresa hbf)


La Creu de Beuys és una escultura obra de l'escultor danès Björn Norgäard situada als peus del pont Vell. Aquesta obra formà part de l'acció artística titulada Manresa Hauptbahnhof  [Manresa estació central], realitzada amb el compositor Henning Christiansen l’any 1994.

 

Tant Norgäard com Christiansen havien col·laborat amb l’artista avantguardista alemany Joseph Beuys en la seva famosa acció Manresa, que es va dur a terme a Düsseldorf l’any 1966, directament inspirada en l’espiritualitat de Sant Ignasi de Loiola. Beuys (1921-1986) va ser un dels artistes conceptuals més rellevants del segle XX. Formà part del moviment Fluxus, molt actiu durant els anys 60. En les seves obres, tenia per objectiu apropar l'art a l'experiència quotidiana.

 

La Creu de Beuys manté la forma d’una creu migpartida que vol simbolitzar l'ànima escindida entre la intuïció i la raó, pròpia de l'home contemporani. Alhora, desenvolupa una síntesi entre els conceptes tradicionalment oposats del nord, del sud de l’est i de l’oest -expressats en el bàcul que al·ludeix a una acció artística anterior, titulada Euràsia-, en una proposta que acaba integrant l’art, la ciència i la religió.
Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat