Us presentem aquest projecte que vol contribuir a un acompanyament en els canvis corporals i emocionals i en l'experiència vital que implica la primera menstruació. Oferim un recurs a les escoles i les famílies a l’hora d’acompanyar les nenes de forma positiva en aquest moment de canvi. Informant, parlar-ne obertament sense tabús i amb una comunicació fluida i segura sobre els canvis físics, emocionals i psicològics que experimentaran, ajudarà les nenes a potenciar la seva autoestima, la seva imatge corporal positiva i el respecte envers elles mateixes.
A banda, el projecte també pretén ser una eina de normalització a través de la qual els nens de la classe puguin entendre, conèixer i respectar els cossos de les seves companyes i els canvis fisiològics que es donen en aquesta etapa, com també reflexionar sobre els canvis que ells també viuran.
El projecte es dirigeix als cursos de 4t, 5è i 6è de les escoles de primària de Manresa i consta de les següents accions:
Formació per a l’acompanyament del projecte
Al llarg de la història s’ha construït un discurs del “fàstic i la vergonya” al voltant del cos de les dones, que ha fet que temes com la menstruació esdevinguin un tabú social. Afortunadament, els darrers anys el cicle menstrual ha anat sortint tímidament del calaix de la vergonya per reivindicar la seva importància com a eina d’autoconeixement. Les variacions hormonals que aquest cicle comporta poden generar malestars físics i emocionals quan són viscudes des de la por i el desconeixement.
Aquest taller ha estat dissenyat des d’una perspectiva de pensament crític, feminista i intercultural. Revisarem els nostres coneixements sobre el cicle menstrual i analitzarem com els mites i tradicions han consolidat la menstruació com un tabú. A més, coneixerem en profunditat els cicles hormonals i els recursos que proporciona “La bossa vermella: Benvinguda menstruació!” per acompanyar des de l’escola l’arribada de la fertilitat als cossos dels infants.
OBJECTIUS
EIXOS TEMÀTICS
METODOLOGIA
El taller tindrà una durada de 2 hores i es realitzarà en format virtual.
Debat participatiu a partir de la reflexió individual i col·lectiva. El professorat rebrà un breu dossier amb recursos escrits i audiovisuals, que es recomana revisar abans de la formació.
FORMADORA
La formació anirà a càrrec de Diana Pinzón Sanabria, llicenciada en Humanitats, Mínor en estudis de gènere i màster en investigació antropològica i intervenció social. Especialista en educació afectiva, sexual i de gènere.
Taller/xerrada per a pares i mares
Es realitzaran també xerrades per a les famílies dels cursos implicats en el projecte. L’objectiu serà donar eines a les famílies per afrontar els canvis corporals i emocionals dels seus fills i filles, i concretament com preparar les nenes per a la seva primera regla.
A cada escola que participi en el projecte se li entregarà "La bossa vermella". Està pensada per fer-la servir als cursos de 4t, 5è i 6è. Es complementa amb una guia d’activitats i proposta de dinàmiques per treballar amb l’alumnat.
També està pensada perquè cada nena de l’aula se la pugui endur a casa i així mirar els materials amb calma i comentar-los amb la família.
Contingut:
Una bossa de nanses llargues, de cotó orgànic i comerç just, que conté: