Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

El Camí Oliba es reforça com a producte integrador del territori a través d'una proposta que inclou senderisme, natura i cultura

El Camí Oliba es reforça com a producte integrador del territori a través d'una proposta que inclou senderisme, natura i cultura


28/04/2021

En l’acte es va presentar el número de maig de la revista Descobrir que inclou els Camins de l’Abat Oliba com a reportatge principal.  També es va fer oficial el conveni entre els projectes Camí Oliba i Cases d’Oliba per tal de potenciar sinèrgies per afavorir la promoció turística i cultural del territori. 

 

 

Dilluns passat es va fer una presentació per a donar a conèixer el nou número de maig de la revista Descobrir Catalunya. Aquesta va tenir lloc al Monestir de Sant Pere de Casserres, un espai de parada obligatòria al llarg del Camí Oliba, un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català.

 

En aquesta van intervenir Josep Coma, president de l’associació Rutes del Romànic, entitat impulsora del producte turístic del Camí Oliba i Mn.Riba, delegat episcopal del Patrimoni Cultural i vicari general del Bisbat de Vic, impulsors del projecte Cases d’Oliba. També hi van participar Joan Morales, Griselda Guiteras i Òscar Rodbag; director, periodista i fotògraf de la revista Descobrir Catalunya. 


L’acte va comptar amb la participació de representants d’ens locals i comarcals -entre els quals l'Ajuntament de Manresa- adherits al projecte del Camí Oliba, membres del Bisbat de Vic i també del departament de cultura de la Catalunya Central i comarques de Girona. 

 

Des de l’Associació Rutes del Romànic, Josep Coma va afirmar que “avui és un dia de gran goig, donat que ens permet estructurar aquest producte turístic i patrimonial i connectar-lo a través de grans espais, per tal de que es pugui redescobrir el patrimoni, el paisatge i la natura”. Va

 

afegir que “des de l’associació tenim l’objectiu de relligar espais del bisbe amb el territori de la Catalunya nord per tal de que pugui arribar a Sant Miquel de Cuixà o fins i tot al Mediterrani, amb viles com Toluges o Elna”.

 

Per la seva banda, Joan Morales, el director de la revista Descobrir va comentar que “una de les coses que més m’agrada és la capacitat que té el territori per a meravellar-nos del que tenim a l’abast de la mà. Tenim un país que és una de les principals destinacions turístiques del món. Ara tenim el moment de mostrar la riquesa de la nostra biodiversitat, un gran tast de la gran diversitat de paisatges i riquesa cultural que se’ns ha llegat i tenim la responsabilitat d’explicar a les generacions futures”.

 

Òscar Rodbag, fotògraf del número va acompanyar al director de la revista i va afirmar que “a través d’ulls de fotògraf he redescobert el territori a través d’un personatge transcendental com és l’abat Oliba”. Afegeix que l’encàrrec li ha permès “descobrir llocs increïbles a través de moments únics com la posta de sol a Montserrat o les primeres llums de sol al Canigó”.

 

També va concloure la presentació la periodista Griselda Guiteras, que descriu la descoberta dels camins del bisbe Oliba com “un seguit de sensacions que a través dels ulls d’Oliba, ha estat una magnífica manera de descobrir el país tot trepitjant els seus camins. Ha estat un autèntic plaer que em reconcilia amb la meva professió”.

 

Col·laboració entre l’Associació Rutes del Romànic i el Bisbat de Vic

 

En el mateix acte el president de l’Associació Rutes del Romànic, Josep Coma, va fer públic el conveni amb el Bisbat de Vic “amb l’objectiu d’intentar unir paisatge i natura amb patrimoni religiós, que és el nexe d’unió amb el Camí”.

 

Per la seva part, Mn. Riba del Bisbat de Vic va afegir que han posat en marxa “un circuit d’allò que tenim en valor, a través de la complicitat amb el Camí Oliba sense obviar que hem de fer relectures del bisbe Oliba, que ja posava la seva mirada a Europa. Alhora va concloure que “El Camí Oliba fa ressaltar la història, els valors de la cultura i allò que ens ha fet ser d’una determinada manera. Cal treballar per explicar aquestes arrels profundes que vetllen per les persones i també edifiquen perquè les persones puguin créixer”

 

El Camí Oliba | www.camioliba.cat

 

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Moianès Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit. El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

 

El Camí Oliba està gestionat per l’Associació Rutes del Romànic, una entitat sense ànim de lucre integrada pels Consells Comarcals del Bages, Moianès, Osona i Ripollès i els ajuntaments de Manresa, Vic, Calldetenes, Santa Eulàlia de Riuprimer, Folgueroles, Tavèrnoles, Vilanova de Sau, Vidrà, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Molló, l’Esquirol i Masies de Roda.

 

Les Cases d’Oliba | www.casesdoliba.cat

 

“Cases d’Oliba” és un projecte que reuneix els principals equipaments patrimonials de caràcter religiós del territori del bisbat de Vic, tots ells amb arrels mil·lenàries que guarden l’empremta del bisbe i abat Oliba (971-1046), una personalitat històrica fonamental en la configuració del país. Impulsat pel bisbat de Vic, Cases d’Oliba vol fer més fàcil i satisfactòria la visita a un seguit d’esglésies medievals de les comarques del Ripollès, Osona, el Bages, el Moianès i l’Anoia. Perquè més enllà de la seva funció com a espais per al culte, les “Cases d’Oliba” són autèntics tresors patrimonials: guarden els millors exemples de l’art de cada època, són testimoni de la vivència espiritual de persones i comunitats al llarg dels segles, i són llocs plaents de repòs i silenci.

La iniciativa ofereix diferents tipus d’entrades conjuntes per visitar aquests grans monuments a uns preus molt favorables (venda en línia).També programa activitats culturals i turístiques i visualitza la seves acciones a les xarxes socials per ajudar al seu coneixement i a la difusió d’aquest patrimoni i de les seves activitats.

Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat