Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Comencen els treballs d'instal·lació del quiosc modernista de l'Arpa després de ser restaurat

Comencen els treballs d'instal·lació del quiosc modernista de l'Arpa després de ser restaurat


18/03/2021

L’actuació en aquesta obra modernista, que té la categoria de Bé Cultural d'Interès Local, ha consistit en la restauració de la part superior del quiosc i la millora de tots els seus elements decoratius. 

 

L'Ajuntament de Manresa ha iniciat avui, a la plaça Fius i Palà, la instal·lació del quiosc modernista de l'Arpa, un cop finalitzats tots els treballs de restauració realitzats amb  l'objectiu de millorar el seu estat de conservació, força deteriorat a causa de l'atac de tèrmits que havia malmès la base de la seva estructura.

Els treballs, amb un pressupost de 31.172,85 euros (IVA inclòs), han consistit en la restauració de la part superior del quiosc i de tots els elements decoratius. L’actuació ha permès refer tota l'estructura interior de fusta i  s’han posat els elements necessaris per evitar que l'aigua de la pluja hi entri i la pugui malmetre. La intervenció s’ha completat amb la renovació de les parts planes, no decorades, que fan de marc de les finestres així com l’aplicació a d’un tractament protector a tots els elements de fusta.

Abans d’aquests treballs, el quiosc ja es va restaurar l’any 1992 i el 2011. Ara, un cop finalitzada la nova restauració, l'Ajuntament regularà els usos del seu entorn per garantir-ne la seva conservació.


Un element molt representatiu del patrimoni local

El quiosc de l'Arpa és una obra de l'arquitecte Josep Firmat i Serramalera. Data de 1917 i és un element d'interès patrimonial protegit pel Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic i paisatgístic de Manresa (PEUPM), amb la categoria de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i nivell de protecció integral.

D'estil modernista, el quiosc és un element molt representatiu i reconegut per la ciutadania de Manresa. Forma un conjunt harmònic amb la casa, també modernista, de la Buresa, situada a la mateixa plaça. La seva tipologia és pròpia de principis del segle XX, moment en què les ciutats s'embelleixen fruit del desenvolupament econòmic i burgès. El seu disseny segueix molt directament el del quiosc de l'Anís del Mono, emplaçat a l'estació de Badalona, projectat per Josep Puig i Cadafalch.