Més de 7.500 persones han gaudit aquest cap de setmana de les propostes de la Fira del Vi del Bages
09/06/2025
La Fira ViBa consolida la 8a edició impregnant de cultura vitivinícola el Pati del Casino de Manresa amb una xifra rècord d’assistents, i 14.000 tastos servits. La Fira del Vi posa en relleu el patrimoni cultural, el vi i la gastronomia, apostant per un model turístic que reverteixi en el territori a través de la Ruta del vi.
La Fira del Vi del Bages clausura la seva vuitena edició assolint una xifra rècord de participants procedents del Bages i d’arreu de Catalunya. Més de 6.500 persones s’han acostat aquest cap de setmana al Pati del Casino de Manresa per tastar i conèixer els vins que es produeixen a la comarca del Bages. Es calcula que s’hi han servit més de 14.000 tastos de vi DO Pla de Bages entre les 118 referències dels vint-i-un elaboradors.
A la xifra de participació, s’hi ha de sumar més de 1.000 visitants que han aprofitat l’oportunitat de descobrir els cellers del Bages, gaudir de tastos singulars i conèixer el patrimoni vitivinícola de la comarca. La majoria de les activitats han exhaurit les entrades ràpidament, atès que són propostes fetes exclusivament amb motiu de la Fira ViBa. La Fira traspassa les fronteres comarcals amb gairebé un 40% d’assistents de les comarques de Barcelona i Girona ciutat.
El Pati del Casino, l’epicentre durant el cap de setmana
L’epicentre de l’esdeveniment, el Pati del Casino de Manresa, ha acollit una proposta àmplia d’activitats, que va començar divendres amb la clàssica Nit de Picapolls, una vesprada que continua atraient públic, nou i repetidor i que busca degustar la varietat autòctona maridada amb tapes creades especialment per a l’ocasió per diversos restauradors de la comarca. Per animar la festa, la discjòquei local, PD Gufi, i la banda d’indie-pop Celobert, van fer un tàndem musical ben avingut. Com a novetat d’enguany, la cooperativa Senders Vius va crear una barraca de pedra seca, una instal·lació artística que van construir durant els tres dies de la fira per retre homenatge als antics viticultors del Bages. Aquest art rural i popular que ara és patrimoni immaterial de la UNESCO, va generar molta curiositat entre els participants en la fira, que van seguir molt de prop l’evolució de la construcció fins a la seva culminació ahir a la tarda.
Dissabte va ser el dia estrella de l’esdeveniment: més de 3.500 persones van passar pel Pati del Casino per gaudir de la Fira ViBa. Des d’amants del vi fins a persones que venien per curiositat, sense saber ben bé què s’hi trobarien, passant per famílies senceres que van venir a tastar vins mentre la canalla es divertia al circ de botes, tothom hi va trobar el seu espai. L’ambient va ser vibrant i acollidor, amb una gran diversitat de públic i una energia que va fer d’aquesta jornada una de les més memorables de l’edició.
Al Pati del Casino es va preparar una oferta enogastronòmica 100% local del Bages, els protagonistes indiscutibles: els 21 cellers i viticultors de la Denominació d'Origen Pla de Bages com a principals protagonistes. Van estar presents Abadal, Celler Cooperatiu d'Artés - Artium, Celler Grau i Grau, Celler Sanmartí, Collbaix - Celler el Molí, Entrebosc, Exibis, Fargas - Fargas, Heretat Oller del Mas, Les Acàcies, Més Que Paraules, Mond Obert, Sant Miquel d'Oló, Solergibert, Vins Colltor. També hi participaran viticultors com Els Tractets, Jaia Viticultor, Ladiferenta, Murallius, Urpina i Vinyes de Castellgalí. Acompanyant-los el Kursaal Espai Gastronòmic va preparar una selecció de racions variades per a tots els gustos que va exhaurir existències, més de 1.100 plats servits.
Paral·lelament, la selectora musical PD Gufi va posar la banda sonora a les tardes de tots dos dies, creant un ambient acollidor i festiu. Dissabte al vespre, el públic va vibrar, cantar i ballar amb el trio de folk River Omelet, mentre que diumenge va quedar corprès amb la proposta delicada i elegant de la cantant i saxofonista de jazz Eva Fernández, que va actuar en format trio.
Diumenge a la tarda, la ViBa també va rebre professionals de la restauració, sommeliers i botigues especialitzades, que van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà els vins dels cellers i viticultors de la comarca. Va ser una ocasió excel·lent per a fer xarxa i establir nous contactes, tot gaudint de la qualitat i la singularitat dels vins locals.
Rutes, tastos i gastronomia del Bages: una proposta consolidada
Les activitats organitzades en el marc de la Fira ViBa van tenir una acollida excel·lent i han registrat una alta participació, amb moltes propostes exhaurides dies abans de la seva celebració. El públic ha respost amb entusiasme i ha valorat molt positivament l’oportunitat de descobrir el territori vitivinícola del Bages a través de tastos, visites i experiències singulars.
Les visites guiades amb tast als cellers de la DO Pla de Bages han estat una de les activitats amb més demanda i amb més públic de fora de la comarca. Els participants han pogut endinsar-se als cellers i vinyes de la Ruta del Vi, conèixer de prop els projectes i les persones que hi ha al darrere i tastar els vins del territori.
També han tingut molt èxit i convocatòria extracomarcal les rutes i visites al patrimoni vitivinícola del Bages, moltes d’elles inèdites i que han permès accedir a espais habitualment tancats o poc coneguts. Les tines i cellers amagats de Manresa, les vinyes de Can Mas a Castellgalí, els cups picats a la pedra de Navàs, les tines de la Vall del Flequer o la Torre Modernista Abadal han sorprès gratament els assistents, que n’han destacat tant l’interès històric com el valor paisatgístic.
Els tastos singulars, com l’experiència guiada per la sommelier Anna Castillo centrada en els quatre vins de finca qualificada que té la DO Pla de Bages, van esdevenir un altre dels grans reclams. Maridats amb productes gastronòmics de la comarca, aquests tastos van oferir una experiència sensorial única i molt apreciada pels amants del vi.
Finalment, la Mitja ViBa, organitzada per Toni Bravo, amb recorreguts de 5, 10 i 21 km entre vinyes, va combinar esport, natura i vi en un ambient festiu i participatiu amb 370 participants. Els tastos durant el recorregut i a l’arribada van completar una proposta que va entusiasmar els corredors i acompanyants.
També s’ha celebrat la recuperació del Sopar Fira ViBa, un àpat col·laboratiu amb vuit plats maridats amb vins del territori, elaborats per restaurants membres de Slow Food Catalunya Central. Enguany, a Artés un centenar de persones van omplir la Sala de Cal Sitges, per gaudir dels productes de temporada i de proximitat —com els pèsols i les hortalisses de tavella—.
I, finalment, una de les novetats d’aquesta edició ha estat el Menú Fira ViBa, amb la participació de diversos restaurants de la comarca, que durant dues setmanes van oferir menús maridats amb vins de la DO Pla de Bages. Com a incentiu, les persones que van escollir aquest menú van rebre un tiquet per gaudir d’un tast gratuït a la Mostra de Vins, una proposta que va tenir molt bona acollida i que va portar molts visitants al Pati del Casino durant el cap de setmana.
La Fira ViBa és possible gràcies a la implicació de cellers, viticultors, restauradors, ajuntaments, entitats i privats del territori. L’esdeveniment està coorganitzat per l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
(*) Peu de foto: Nit de Picapolls (autoria: Laia Olivé)