L'Ajuntament de Manresa inicia una nova fase d'obres per rehabilitar la Torre Lluvià

L'Ajuntament de Manresa inicia una nova fase d'obres per rehabilitar la Torre Lluvià


08/05/2024

Els treballs permetran millorar l’accessibilitat de l’edifici amb un ascensor i dotar-lo de les condicions òptimes d'aïllament i climatització. El projecte també preveu la reconstrucció d’un espai annex amb quatre antigues tines. L’actuació té un pressupost de 956.314 euros i és finançada pels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

 

L’Ajuntament de Manresa ha iniciat una nova fase d’obres de rehabilitació a la Torre Lluvià, una actuació que permetrà millorar l’accessibilitat de l’edifici i dotar-lo de les condicions òptimes d'aïllament i climatització. El projecte també preveu la reconstrucció d’un espai annex amb quatre antigues tines, que es recuperaran per a ús expositiu.

 

Els treballs representen un impuls important per a la rehabilitació de la torre, i donen continuïtat a les actuacions que ja es van dur a terme els anys 2014 i 2015 per consolidar i reforçar les principals estructures i aturar el procés de degradació d’aquest edifici modernista, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i que va ser adquirit per l’Ajuntament de Manresa el febrer de 2012.

 

L’actuació, que té una durada prevista de 6 mesos, compta amb un pressupost de 956.313.65 euros i està finançada en la seva majoria pels fons Next Generation —en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR)—, amb una aportació de 815.772,23 euros. El projecte és de Santamaria Arquitectes.

 

Els treballs previstos dins de l’interior de la torre consisteixen en la redistribució dels espais, la construcció de nous espais de serveis a planta soterrani i planta primera, en la millora de l’aïllament tèrmic, en la instal·lació de la xarxa d’aigua, en la instal·lació d’un nou sistema de climatització d’aerotèrmia amb recuperació de calor i en la instal·lació d’un ascensor elèctric de doble embarcament.

 

A banda dels treballs dins l’edifici principal de la Torre Lluvià, el projecte inclou la construcció d’un espai delimitat i descobert per a la ubicació dels aparells de climatització, així com la consolidació i reconstrucció d’un petit edifici –de 12 metres de llarg i 7,5 d’ample— de dues plantes i on a dins hi ha quatre tines.

 

Un cop acabada aquesta actuació, restarà pendent només una darrera fase d’obres per als acabats interiors (paviments, acabats de parets i sostres i particions d'estances, entre altres).

 

 

Joia modernista de 1896 en un entorn d’alt valor paisatgístic

 

La vil·la Emília, vil·la Maria o Torre Lluvià és una construcció modernista amb elements historicistes que data de l’any 1896, obra de l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa. Aquest edifici, que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, va ser adquirit per l’Ajuntament de Manresa el febrer de 2012. Forma part d’una parcel·la de 75.690 metres quadrats i s’encaixa en un entorn rural d’alt valor paisatgístic, en un espai singular com és el camí de Rajadell i amb vistes magnífiques sobre una bona part del pla de Bages i la muntanya de Montserrat.

 

 

Una dècada de millores contínues

 

L’any 2014 l’Ajuntament de Manresa va començar les obres per aturar-ne la degradació, evitar l’esfondrament i aconseguir la seva recuperació. Les obres de rehabilitació es van finançar al 50%  per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER de la Unió Europea.

 

L’estat de conservació previ a la rehabilitació de l’edifici era molt deficient. Les façanes presentaven despreniments parcials del revestiment i a la façana posterior hi havia esfondraments importants. Les obertures i elements ornamentals presentaven també un estat molt deficient de conservació. Les cobertes estaven parcialment esfondrades, deixant entrar l’aigua de la pluja, que estava danyant greument l’edifici. L’escala central presentava un mal estat de conservació, amb molts trams inexistents i la part superior totalment inexistent. L’edifici es trobava doncs en situació de risc per possible esfondrament total i, per tant, calia emprendre accions preventives per evitar el ràpid deteriorament de tot l’edifici.

 

Les actuacions que s’hi van portar a terme durant els anys 2014 i 2015 van anar dirigides a la consolidació de l’edifici. El 2018 es van adequar els patis, es va fer la restauració de portes i es va construir una rampa exterior, entre altres accions. El 2020 es va crear una zona d’estacionament per a vehicles i es van recuperar les fileres d’arbrat que connecten amb l’edifici modernista. L’actuació d’ara permetrà donar un impuls molt important a la rehabilitació de la torre i adequar-la amb tots els serveis per continuar sent punt de referència de l’Anella Verda i epicentre d’activitats.

 

(*) Peu de foto: imatge virtual de com quedarà l'interior de la torre

Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat