Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Parc de la Sèquia


Per tal de poder superar la dura sequera que patia Manresa a mitjans del segle XIV, les autoritats locals van decidir construir la Sèquia, un canal hidràulic i de regadiu que pogués abastir permanentment la ciutat amb l’aigua del riu Llobregat. Amb un traçat de 26 quilòmetres i amb un desnivell de tan sols 10 metres, té el seu inici a la coneguda “resclosa dels manresans” situada al municipi de Balsareny, i el seu acabament al Parc de l’Agulla, ja dins del terme de Manresa. Al llarg del seu recorregut, la Sèquia supera nombrosos torrents, valls i rieres gràcies a una trentena d’aqüeductes i canalitzacions subterrànies.

D’aquesta mateixa època també en data el camí paral·lel a la Sèquia, que tradicionalment s’havia utilitzat com a via de comunicació per tal de realitzar el necessari manteniment del canal per part dels sequiaires de la Junta de la Sèquia.

Actualment aquest camí s’ha condicionat i adequat per tal de que els visitants que ho desitgin puguin gaudir del seu traçat a peu o amb bicicleta. Tot creuant boscos, horts i conreus, hom pot descobrir la riquesa natural del pla de Bages. A més a més, ben a prop del camí també s’hi poden trobar espais d’alt interès històric, cultural i patrimonial, com ho poden ser l’ermita de Sant Iscle de Bages, el poblat ibèric del Cogulló o el mateix castell de Balsareny. La ruta es pot fer de cap a cap sense massa dificultat, o bé descobrir-lo mitjançant petites o mitjanes passejades amb inici i acabament en el mateix punt. Sis-cents anys després de la seva construcció, i sense perdre la seva funció original com a principal flux d’abastiment d’aigua de Manresa i de molts altres pobles de la comarca, avui també podem gaudir del Parc de la Sèquia d’una manera diferent, gràcies a la important oferta d’oci i d’activitats lúdiques que s’hi desenvolupen.

Les instal·lacions i els espais que configuren el Parc de la Sèquia són: la Sèquia, el Parc de l’Agulla i el Centre de Visitants del Parc de la Sèquia, el Centre de l’Aigua de Can Font i el Museu de la Tècnica de Manresa.


InfoSèquia. Punt d'informació 
Parc de l’Agulla de Manresa
info@parcdelasequia.cat

El Centre de Visitants es troba situat dins del Parc de l’Agulla de Manresa. És un espai d’interpretació que té per objectiu explicar als nostres visitants l’origen i les funcions de la Sèquia, convidant-los a descobrir el Parc i tots aquells recursos turístics i culturals que hi ha en el seu entorn.
La seva funció és la de comunicar tant els valors històrics i patrimonials de la Sèquia, com la riquesa i els valors mediambientals que es troben presents al llarg del seu recorregut.

Horari
De dilluns a divendres, visites concertades
Dissabtes, diumenges i festius de 10:00 a 14:00 hores.
Durant els mesos d’estiu s’amplia l’horari; cal consultar-lo a la pàgina web.

Centre de l'Aigua de Can Font
Carretera de Santpedor, 175 - 08241 Manresa
info@parcdelasequia.cat

Situat a la històrica masia de Can Font (segle XIV), el Centre de l’Aigua de Can Font és un espai didàctic i d’interpretació de l’aigua que ofereix dues exposicions permanents: una dedicada als usos racional de l’aigua i l’altra al cicle urbà de l’aigua. A l’ermita annexa s’hi troba un espai audiovisual que permet als visitants endinsar-se en el reconeixement dels Sons de l’aigua.

A la masia també hi ha un espai educatiu amb aules, laboratoris i maquetes dedicats a la difusió dels valors i potencialitats de l’aigua encarats als més joves, a més d’un centre de documentació i arxiu històric adreçat a estudiosos i investigadors de temes relacionats amb l’aigua.

Horari
Obert el darrer dissabte de mes, excepte el mes de desembre i amb visites concertades.

Casa de la Culla

Carrer de La Culla s/n - 08241 Manresa

info@parcdelasequia.cat  

La Culla és una masia que data del segle XIII, situada a tocar del camí ral que unia Manresa amb Barcelona. Va arribar a posseir 300 hectàrees de terrenys i camps de conreu, convertint-se en una de les masies més importants de Manresa. L’arribada de la fil·loxera va afectar greument la vinya, un dels seus principals conreus, i a l’entorn de l’any 1950 la masia quedà completament deshabitada. Actualment acull el Camp d’Aprenentatge del Bages, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages i les activitats didàctiques del GeoParc. Des del 2016, es un equipament més del Parc de la Sèquia.

S’hi poden concertar visites mitjançant l’adreça de contacte.


Museu de la Tècnica de Manresa

Més informació aquí

         
  • Adreça: Fundació Aigües de Manresa, Junta de la Sèquia. Masia de Can Font. Carretera de Santpedor, 175 - 08241 Manresa
  • Telèfon: (+34) 93 877 22 31
  • Correu electrònic: info@parcdelasequia.cat
  • Web:
Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat