Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Balsareny


El castell de Balsareny està ubicat dalt d’un turó a 420m, sobre el poble de Balsareny. És una fortificació datada del 923 i és un bon exemple de fortalesa d’estil gòtic civil català. L’edifici actual, força ben conservat, es va construir durant la segona meitat del segle XIV, en temps del rei Pere III el Cerimoniós, i es va restaurar durant els darrers anys del segle XIX.

Des del castell, la vista sobre el riu Llobregat, el poble de Balsareny, Montserrat i els Pirineus és excel·lent.

Inicialment el castell era propietat d’una família vicarial i, per tant, noble coneguda amb el nom de Balsareny. Aquesta família va tenir una importància notòria dins de la societat catalana del segle XI i XII. Els següents en habitar el castell foren els Peguera, que per compra de la baronia al rei Pere III, n’adquiriren els drets econòmics i militars. Aquesta família va ser l’encarregada de la reedificació del castell. Posteriorment, la baronia va passar a mans dels Oliver i després als Galceran que al cap de quinze anys se’l van vendre a un ciutadà honrat de Barcelona de nom Martin. Aquest darrer per casament el va transferir a la família Alós, actual propietària del castell. L’edifici va estar habitat fins a l’any 1976.

És un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central. Té forma pentagonal, quasi rectangular. A la planta baixa hi ha un ampli tinell que conserva tot l’ambient de l’època gòtica. Una escala de pedra d’un sol tram puja al primer pis, on hi ha una galeria d’arcs de punt rodó i les cambres. Al cim hi ha els merlets, amb espitlleres, característics dels últims segles medievals. L’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1949.

Al costat del castell es pot visitar l’ermita romànica de la Mare de Déu del Castell, que data del segle XII. Al peu del castell, al riu Llobregat, hi ha la resclosa on neix la sèquia que proveeix d’aigua la ciutat de Manresa.

Horaris: Tots els dissabtes visita guiada a les 10h i a les 11h. Diumenges grups concertats de més de 15 persones. 

Preus: Adults 6€; nens de 7 a 14 anys 3€ i menors de 5 anys gratuït.

Cada 1r dissabte de mes a les 17h visita teatralitzada: 10€ i els menors de 5 anys gratuït.

  • Telèfon: 635031431