Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Súria


Súria és una vila que es troba a 15 quilòmetres al nord-oest de Manresa, en direcció a Solsona. Situada al marge del riu Cardener, en destaca el seu casc antic amb el Castell i església d’origen medieval.

 

El Poble Vell


El Poble Vell és la zona més antiga de la vila,  domina el marge esquerre del riu Cardener des d’un turó sobre el que destaca el conjunt format pel castell i l’església. Els seus orígens es remunten a finals del segle X, tot i que en excavacions arqueològiques practicades recentment s’han descobert restes iberes, que  podrien demostrar que es tracta d’un indret amb presència humana des de temps molt remots. Els seus carrers conserven la fesomia d’un petit poble medieval, amb façanes de pedra, arcs i porxos, oferint una atractiva perspectiva sobre el poble i el riu.


El Castell de Súria


El castell és l’edifici més antic de Súria. Es tracta d’una antiga torre de guàrdia que dominava la vall del Cardener i el pas entre Manresa i Cardona. Més endavant, es va convertir en la residència de diferents senyors o castlans que depenien del ducat de Cardona. El castell va adquirir l’actual planta quadrada durant les guerres carlines de mitjans del segle XIX, quan va ser remodelat i reforçat. Actualment, el castell s’ha convertit en un centre d’interpretació obert a tots els visitants.


Un poble emmurallat

 

La pedra i l’argamassa van ser els materials bàsics més utilitzats per la construcció dels habitatges de Súria en època medieval. Durant el segle XVIII,  es va produir una restauració general dels edificis, coincidint amb el moment en el que els seus habitants es van convertir en propietaris de les seves terres. Un dels edificis més destacats de la plaça Major és el Casinet, enderrocat i reedificat en diverses ocasions. Aquest edifici ha assumit diferents funcions al llarg de la història recent de la vila, com la de local social o escola parroquial. També resulta interessant visitar la zona de la Bateria, al final del carrer de la Mura, per la perspectiva que ofereix sobre el centre històric i el riu Cardener.


El Poble Vell es troba envoltat per una muralla d’origen medieval i de forma trapezoïdal, que protegia els seus habitants dels perills de l’exterior. Inicialment, la única sortida del recinte emmurallat era el Portal de Cardona, situat en el tram superior de l’actual carrer de Sant Sebastià. A causa de la seva situació, el Poble Vell va tenir un paper militar molt destacat durant les guerres carlines, i encara és possible veure les espitlleres obertes en la muralla per a l’ús dels tiradors.


Fira Medieval d’Oficis de Súria

 

El Poble Vell és l’escenari de la Fira Medieval d’Oficis de Súria, que se celebra cada segon cap de setmana de novembre. En pocs anys, la fira s’ha convertit en l’acte més multitudinari del calendari festiu surienc. La sala municipal Cal Balaguer del Porxo, instal·lada en una antiga casa molt propera a la plaça Major, també acull amb regularitat exposicions i actes culturals.


Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat