Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

DO Pla de Bages


La comarca del Bages té un important passat vitivinícola que ha llegat un gran patrimoni cultural i material. Des del segle XVIII fins a principis del segle XX, va ser l’activitat agrícola més important de la comarca, a més d’ocupar la majoria de la població activa que no participava de la indústria tèxtil.

Una clara mostra d’aquesta important herència en són les tines i les barraques de vinya. Aquestes construccions de pedra seca tenien com a funció principal la protecció dels pagesos davant les inclemències del temps, a més de servir de magatzem per l’utillatge agrícola necessari per treballar a la vinya.

A partir de mitjans del segle XX, però, la segona expansió industrial i els canvis en el mercat del vi van iniciar una forta recessió del sector, que no es va començar a mitigar fins la dècada de 1990. Precisament, l'any 1995 es va crear la Denominació d'Origen Pla de Bages. El vi distintiu és el picapoll, una varietat autòctona i adaptada a la zona, un vi blanc lleuger i d'un color groc característic.

La seu de la Denominació d'Origen està situada a La Casa de la Culla. Les primeres dades del mas de La Culla daten del 1009. Com la majoria de masos medievals es dedicà a l'elaboració de vi fins al segle XIX. L'ajuntament de Manresa comprà la casa i al 1984 comença a funcionar com a Casa de Natura, dedicada a l'educació ambiental per a escolars. Des de 1993, també actua com a Camp d'aprenentatge del Bages dedicat a la difusió de natura i del món agrari. L'any 2001 s'hi incorpora la seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages.

Activitats d'enoturisme: Visites concertades i cursos de tasts de vins.


Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat