Ce site utilise des cookies afin de fournir une meilleure expérience de navigation. Si vous continuez à surfer sur le web, nous envisageons d'accepter son utilisation. [ Accepter ]

Dia Internacional dels Museus


Manresa celebrà del 18 a 21 de maig el Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats gratuïtes per a tots els públics

  • Sota el lema “Museus, sostenibilitat i benestar”, els museus de Manresa van organitzar un ampli programa de dinamització que va incloure jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions, música, jocs, tallers i altres propostes amb l’objectiu de posar en valor els equipaments museístics de la ciutat.

Manresa es va sumar un any més a la commemoració del Dia Internacional dels Museus (DIM), el gran esdeveniment que organitza al voltant del 18 de maig el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des de l’any 1977. Són jornades pensades per posar els museus al centre de l’atenció i reivindicar la tasca que fan en l’estudi, preservació i difusió del patrimoni cultural de tots, però també en el paper que tenen com a institucions culturals en el desenvolupament de la societat i en la millora del benestar i la cohesió de la comunitat.

En aquesta edició, el lema d’aquesta celebració va ser "Museus, sostenibilitat i benestar”, una proposta de l’ICOM que va posar en relleu el potencial dels museus per al benestar i el desenvolupament sostenible de les nostres comunitats: des del suport a l’acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l’aïllament  social i la millora de la salut mental.

Manresa té una xarxa de museus que vetllen per la preservació del patrimoni de la ciutat i ofereixen aquesta mirada reflexiva per entendre el present i encarar el futur, i des del 18 al 21 de maig ho van fer de forma molt especial amb una programació oberta a tothom (jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions, tallers  i altres d’activitats de dinamització)  amb l’objectiu de posar en valor aquest patrimoni i fer més lluïda aquesta commemoració.

Entre les novetats d’aquesta edició hi va haver el concert “Viñas i Pujol. Dos Apòstols del seu temps”, al Museu de l’Aigua i el Tèxtil, a càrrec de la guitarrista Maria Ribera Gibal, que va fer un recorregut musical de José Viñas,  compositor i guitarrista del segle XIX, i d’Emili Pujol,  un dels guitarristes  més destacats de la primera meitat del XX.

També hi va haver dos tallers interessants: a l’Espai 1522 es va fer el taller “Benestar i patrimoni: equilibri entre cos, ment i emocions” , una proposta per alliberar tensions i calmar la ment a càrrec  de la coach i mestra Gisela Baraldés; i el Museu de Geologia Valentí Masachs va acollir el taller “els bits gravats a l’aigua”, per conèixer el recorregut de les aigües i es va anar descobrint de manera experimental quina informació queda gravada a la seva memòria, ja que les gotes d’aigua porten codificada un munt d’informació.

A banda de les jornades de portes obertes a tots els equipaments museístics de Manresa, la Basílica de la Seu, el Carrer del Balç, el Centre de l’Aigua de Can Font, l’eMM”– Espai Memòries, Magatzem Lapidari del Museu de Manresa i la Casa de l’Agulla van organitzar visites i itineraris guiats en horari específic, que va permetre conèixer amb més profunditat la riquesa patrimonial i artística d’aquests espais.

En aquesta edició, coincidint amb la celebració de la Fira ExpoBages i amb la iniciativa del Parc de la Séquia, el dissabte 20 de maig, se celebrà l’itinerari “La Séquia amagada”, que arrencà a l’estand Manresa Turisme –instal·lat al Passeig de Pere III, davant el carrer Canonge Mulet- i resseguí l’itinerari de  l’antic traçat del torrent dels Predicadors i el canal de la ciutat per descobrir elements relacionats amb l’aprofitament de l’aigua de la Séquia a dins de la ciutat.

El Museu de Manresa va fer l’activitat “Ens aventurem al barroc”, una proposta educativa experimental amb activitats lúdiques inspirades en el barroc, organitzada pel Museu de Manresa i la FUB i destinada exclusivament a l’alumnat de l’Oms i de Prat.

Una altra proposta singular que es va estrenar l’any passat- amb  molt bona acollida-  i enguany es va repetir és “El joc dels museus”, a partir d’una història que relaciona 7 peces dels 7 equipaments museístics de Manresa, de les quals es van haver d’aconseguir els cromos. Els fulletons amb la història es van poder trobar als diferents equipaments museístics de la ciutat i a l’Oficina de Turisme de Manresa. Les imatges de les peces es van poder obtenir a l’equipament museístic corresponent. Fins al dia 30 de juny es podia presentar el fulletó de la història completa amb les imatges a qualsevol dels llocs indicats més amunt i es podia optar a un premi.

El programa d’activitats va ser promogut per l’Ajuntament de Manresa, però només va ser possible gràcies a la tasca i la col·laboració de tots els equipaments museístics de la ciutat (Museu de Manresa, Museu de l’Aigua i el Tèxtil, Museu de Geologia Valentí Masachs, Museu de la Seu, Centre d’Interpretació del Carrer del Balç, Espai 1522 i Santuari de la Cova) a la participació activa d’institucions i entitats de la ciutat, com ara els Amics de la Seu, la Fundació Turisme i Fires de Manresa, la Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, el Parc de la Séquia o la Parròquia de Santa Maria de la Seu. També amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Del 18 de maig al 30 de juny

El joc dels museus – Troba les peces i completa les imatges

Història relacionada amb 7 peces dels 7 equipaments museístics de Manresa i convidant a llegir-la i completar-la anant a buscar les peces a cada equipament.

Els fulletons amb la història es poden trobar als diferents equipaments museístics de la ciutat, al Centre Cultural el Casino i a l’Oficina de Turisme de Manresa. Les imatges de les peces es poden aconseguir a l’equipament museístic corresponent.

Fins al dia 30 de juny es podia presentar el fulletó de la història completa amb les imatges a qualsevol dels llocs indicats més amunt i optar a un premi.

Dijous 18 de maig: DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

Portes obertes a tots els equipaments museístics de Manresa

(Veure horaris i activitats més avall)

Durant el matí

Ens aventurem al barroc

Proposta educativa experimental amb activitats lúdiques inspirades en l'època del barroc. Un projecte d'un grup d'alumnes del Grau en Mestre d’Educació Infantil dins del programa “Accions Integradores” d’Umanresa-FUB amb la participació d'alumnes de l'escola Oms i de Prat que tenia per objectiu promoure actituds pro-socials i pedagògiques en les estudiants i connectar la formació de mestres amb les necessitats de l’entorn.

Aquesta activitat s'adreçà només als alumnes i infants que van elaborar la proposta.

Organitza: Museu de Manresa i UManresa-FUB

 

Divendres 19 de maig

18h

Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa

Concert “Viñas i Pujol: dos apòstols del seu temps”

Concert de guitarra a càrrec de Maria Ribera Gibal. Recorregut musical a través de les obres de Viñas, compositor, director d’orquestra i guitarrista d’altíssima importància a la Barcelona del segle XIX del qual aquest any es celebren els 200 anys del seu naixement, i també de les obres d’Emili Pujol, un dels guitarristes més complets de la primera meitat del segle XX. Un concert que forma part de Les IV Jornades de guitarra de Catalunya. www.jornadesdeguitarra.cat 

Organitza: Parc de la Séquia, Ajuntament de Manresa, Jornades de Guitarra de Catalunya 

Dissabte 20 de maig

De 10h a 12:30h 

Itinerari “La Séquia amagada”

Inici: Estand de Manresa Turisme a Expo Bages, Passeig de Pere III, davant del carrer del Canonge Mulet

Itinerari que segueix l’antic traçat del torrent dels Predicadors i el rec de la ciutat per descobrir elements relacionats amb l’aprofitament de l’aigua de la Séquia a dins de la ciutat.

Final: Centre de l’aigua de Can Font. Audiovisual “els sons de l’aigua” i vermut final

Organitza: Parc de la Séquia

D’11 a 12.30h

Basílica de la Seu i Centre d'interpretació Medieval del Carrer del Balç

La Manresa medieval: patrimoni i sostenibilitat

Visita guiada per dos espais patrimonials medievals de la ciutat, La Seu i el Carrer del Balç, on ens van explicar la importància de l'aigua i dels seus usos en l'època medieval. En aquesta visita, es va pujar a les cobertes de la basílica de la Seu per conèixer el seu entorn al llarg dels segles.

Punt d'inici de la visita: Basílica de la Seu de Manresa

Places limitades. Indispensable reserva prèvia a www.manresaturisme.cat

Organitza: La Seu de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa i Museu de Manresa

D’11:30h a 12:00h 

Visita al Centre de l’Aigua de Can Font

Visita guiada a la masia, audiovisual “els sons de l’aigua” i vermut.

Inici i final: Centre de l’Aigua de Can Font.

Organitza: Parc de la Séquia

De 17 a 18h

Centre d’Interpretació Medieval del Carrer del Balç

Els usos i gestió de l’aigua en la Manresa medieval

Visita guiada al Centre d’Interpretació del Carrer del Balç centrada en la importància de l’aigua en època medieval, com se’n realitzava l’abastiment a Manresa i quins usos se li donaven.

Places limitades. Indispensable reserva prèvia a http://www.manresaturisme.cat/

Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa i Museu de Manresa

Diumenge 21 de maig

De 10 a 11h

Inici de la visita: Espai Manresa 1522, Carrer Mestre Blanch, 4 (Teatre Conservatori)

Itinerari guiat “Què diuen les pedres?”

Visita guiada per les localitzacions de les esglésies enderrocades durant la Guerra Civil, des de la plaça Sant Domènec fins a la plaça de la Reforma, on se situa l’eMM2 - Espai Memòries, Magatzem Lapidari del Museu de Manresa, punt final de l’itinerari i on es va poder visitar l'exposició de l'artista Jesús Galdón "El que diuen les pedres callen els arbres".

Places limitades. Era indispensable reserva prèvia a www.manresaturisme.cat

Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa i Museu de Manresa

D’11 a 12.30h

Espai Manresa 1522

Benestar i patrimoni: equilibri entre cos, ment i emocions

Taller pràctic a càrrec de Gisela Baraldés. Taller en un espai monumental amb una llarga història i en el qual es respira silenci i pau. A través del moviment subtil, posar atenció a la nostra veu interior, alliberar tensions i calmar la ment, per finalitzar amb un petit refrigeri.

Places limitades. Indispensable reserva prèvia a www.manresaturisme.cat

Organitza: Ajuntament de Manresa i Fundació Turisme i Fires de Manresa

D’11:00 a 12:30 h

Visita guiada a la Casa de la Culla

A través de la visita als diferents espais de la masia de la Culla, vàrem descobrir com es va anar construint i quina relació té amb la història agrícola i de la producció del vi.

No és accessible per a persones amb mobilitat reduïda (escales).

Organitza: Parc de la Séquia

D’11 a 14h

Museu de Geologia Valentí Masachs

Taller  “Els bits gravats a l'aigua”.

Organitza: Museu de Geologia Valentí Masachs dins el projecte “Aquaesteam”

Portes obertes

Museu de Manresa

De dimarts 16 a divendres 19 de maig de 10 a 14 h.

Portes obertes a l’exposició del Petit Museu, en el qual es pot veure una selecció de les peces que acull el fons del Museu de Manresa

Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa

Dijous 18 de maig de 10 a 14h

Visita a les exposicions permanents sobre la Séquia i la Cinteria així com les exposicions temporals “Fotografies de la Séquia” de Foto Art Manresa i “El repte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”, que s’emmarcà dins d'una campanya de sensibilització ciutadana per donar a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que l'ONU va fixar el 2015 a l'Agenda 2030 (fins a l’11 de juny, de dimarts a diumenge de 10 a 14h)

Museu de Geologia Valentí Masachs

Diumenge 21 de maig d’11 a 14h

Visita oberta a l’exposició amb les novetats de la secció sobre “Estalvi energètic i minerals de futur” i la remodelació de la vitrina “Fòssils e l’Eocè: fòssils i canvi climàtic”

Museu Històric de la Seu de Manresa

Dijous 18 de maig de 10.30 a 13.30h i de 16.00 a 19.00h.

Jornada de portes obertes al Museu Històric de la Seu, on hi ha exposades obres de gran valor patrimonial i artístic, amb la col·laboració dels Amics de la Seu. També portes obertes a la Basílica  (activitat gratuïta per a persones de Manresa i a meitat de preu per a visitants).

Centre d’Interpretació Medieval del Carrer del Balç

Dijous 18 de maig, de 17 a 19h

Dissabte 20 d maig de 10 a 14h i de 17 a 20h

Diumenge 21 de maig de 10 a 14h

Dins de les dependències d'un antic casal noble, s’ofereix un muntatge amb recursos multimèdia que posa en valor un conjunt patrimonial únic i permet conèixer com era la Manresa del segle XIV.

Visita gratuïta al Centre d’Interpretació i al Carrer del Balç, un magnífic exemple d’urbanisme medieval català.  Visita guiada a les hores en punt.

Reserva d’entrades a: www.manresaturisme.cat

Espai Manresa 1522. Centre d’Interpretació de la Manresa Ignasiana.

Dijous 18, de 17 a 20h 

Dissabte 20 de maig de 10 a 14h i de 17 a 20h

Diumenge 21 de maig de 10 a 14h

Redescobriu amb nosaltres el renovat Espai Manresa 1522. Hi veureu elements patrimonials de les restes de l’església del Carme i Sant Pere Màrtir, que ocupava l’espai de l’actual Plaça Sant Domènec i va ser destruïda el 1936.

Visita gratuïta al Centre d’Interpretació.

Reserva d’entrades a: www.manresaturisme.cat

Santuari de la Cova de Sant Ignasi

Divendres 19 de maig de 16 a 19h

Portes obertes per visitar la Cova i veure l'obra dels artistes del Centre Aletti liderats pel jesuïta eslovè Marko Ivan Rupnik que transformen l'interior del Santuari amb un conjunt de mosaics representant amb escenes bíbliques les quatre setmanes dels Exercicis Espirituals de Sant Ignasi.

eMM2 - Espai Memòries, Magatzem Lapidari del Museu de Manresa

Diumenge 21 de maig, de 10 a 14h

Portes obertes a l’espai de reserva del Museu de Manresa que conserva els elements arquitectònics desmembrats procedents, principalment, dels enderrocs d’edificis religiosos a Manresa entre 1936 i 1937.

Activitats gratuïtes per a tots els públics

Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona

Museu de Manresa

Via de Sant Ignasi, 40

eMM2 - Espai Memòries, Magatzem Lapidari del Museu de Manresa

Plaça de la Reforma s/n.

938741155

museu@ajmanresa.cat

www.museudemanresa.cat

Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa

Carretera de Santpedor, 55

938772231

info@parcdelasequia.cat

www.parcdelasequia.cat

Museu de Geologia Valentí Masachs

Avinguda de les Bases, 61-73

93 877 72 41 / 72 00

geomuseu@upc.edu

www.geomuseu.upc.edu

Museu de la Seu

Baixada de la Seu, 1

938724767

gestio@seudemanresa.cat

www.seudemanresa.cat

Centre d’Interpretació Medieval del

Carrer del Balç

Baixada del Pòpul s/n

938721466

carrerdelbalc@ajmanresa.cat

www.museudemanresa.cat

www.manresaturisme.cat

Espai Manresa 1522. Centre d’Interpretació de la Manresa Ignasiana

Carrer Mestre Blanch, 4

938784090

www.museudemanresa.cat

www.manresaturisme.cat

Centre de l’Aigua de Can Font

Carretera de Santpedor, 175

938772231

info@parcdelasequia.cat

www.parcdelasequia.cat

Casa de la Culla

Carrer de la Culla s/n

938772231

info@parcdelasequia.cat

www.parcdelasequia.cat

Santuari de la Cova

Camí de la Cova-Santuari

938751579

santuari@covamanresa.cat

www.covamanresa.cat


Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat