Esta web utiliza galletas (cookies) para ofrecer una mejor experiencia de navegación. Si continua navegando por la web, consideramos que acepta su uso. [ Aceptar ]

Cal Jorba


L’edifici dels antics magatzems Jorba, coneguts popularment com a Cal Jorba, es troba situat al xamfrà entre la plaça Sant Domènec, el carrer Nou i la muralla del Carme. Des de la seva construcció i fins a mitjans de la dècada de 1980, va ser la seu dels grans magatzems Jorba. 

És obra de l’arquitecte barceloní Arnald Calvet i Peyronill, que ja havia treballat per la família Jorba en el disseny de la Casa Jorba del Portal de l’Àngel de Barcelona, construïda l’any 1926. En el cas de l’edifici manresà, Calvet s’allunya del seu característic estil modernista per abraçar una estètica plenament art déco. La seva construcció es va dur a terme en tres fases diferents, desenvolupades els anys 1936, 1943 i 1952. La seva decoració es caracteritza per l’ús d’un repertori de motius ornamentals basats en la simplicitat geomètrica que es poden veure per tota la façana. L’immoble, que té una clara voluntat monumental, presenta un cos central dominant en forma de torre, amb un rellotge envoltat per uns relleus al·legòrics i custodiat per dues àguiles. Les seves dues façanes laterals es troben ricament decorades amb motius vegetals, incrementant la magnificència de l’edifici. 

La família d’industrials i empresaris Jorba fou un dels màxims exponents de la burgesia manresana del tombant del segle XX. Les seves activitats no es quedaven limitades a l’àmbit comercial o industrial, sinó que també abraçaven aspectes com la publicitat i el màrqueting empresarial, amb l’edició de la famosa Revista Ilustrada Jorba.  



Manresa Turisme · Plaça Major 10, Manresa · 938784090 · turisme@manresaturisme.cat